1Šta tačno znače sve one oznake na deklaracijama odeće?
Oznake na deklaracijama odeće su, u stvari, osnovna uputstva za ispravno održavanje tog odevnog predmeta kako bi on što duže zadržao sva “fabrička svojstva” tj. što duže ostao onakav kakav je bio kada ste ga kupili. Na ovom linku smo detaljno pojasnili sve najčešće oznake na odevnim deklaracijama.
2Deklaracija je zaista neobično velika i smeta mi (žulja me, grebe me...). Dođe mi da je jednostavno odsečem!
NIKADA nemojte odsecati i uklanjati deklaraciju jer mi onda, pri hemijskom čišćenju, nemamo nikakav podatak o tome kako treba čistiti taj odevni predmet (na kolikoj temperaturi da ga peremo, kojim hemijskim sredstvom da ga tretiramo i sl.).
3Kako da skinem fleku od crvenog vina?
Dok je sveža, mrlju nakvasite i istrljajte deterdžentom ili sapunom, pa toplom vodom isperite. Mrlja od crnog vina se može očistiti i ovako: Ako potopimo mesto s mrljom u sveže mleko, mrlja će iščeznuti. Možemo takođe i utopiti čistu krpu u sirće i njome trljati mrlju dok je ne očistimo. Stara mrlja se mora namazati vlažnim sapunom (npr. glicerinskim) pa nakon što odstoji pola sata, isprati vodom. Posle toga mrlju natopite rastvorom sirća i limontusa ili soka od limuna i potom dobro isperite. Takođe se i 3% -nim rastvorom vodonik-peroksida (hidrogena za kosu) a za bele materijale 1% - nim rastvorom, mogu skinuti mrlje od crnog vina. Ipak, materijale od acetata i PVC-a smemo čistiti samo alkoholom.
4Kako da skinem fleku od krvi?
Svi misle da se fleke od krvi teško skidaju, međutim to nije tačno. Svežu mrlju od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte 3% -nim rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu treba biti obazriv kod obojenih i šarenih materijala gde ćete najpre probati sa 1% - nim rastvorom ovog sredstva.
5Kako da skinem fleku od kafe?
Dok je sveža, fleke od kafe odmah isprati ispod mlaza vode uz dodatak sredstva za pranje. Možete mrlju nakvasiti i utrljati i glicerinskim sapunom i isprati slanom vodom (rastvor soli i vode). Efikasnije ćete je očistiti ako ispiranje vršite alkoholom i vrelom vodom. Stare mrlje natopite sapunicom glicerinskog sapuna, ostavite da prenoći, a potom dobro isperite slanom vodom. Na kraju možete upotrebiti etil-alkohol ili komovicu, ili hidrogen za kosu ali veoma pažljivo. Stare mrlje se teško skidaju sa materijala.
6Kako da skinem fleku od znoja?
Iako znoj ume da bude veoma nezgodan kada su fleke u pitanju. Naročito ako uzmemo u obzir da se znoj ispod pazuha meša sa raznoraznim hemijskim sredstvima za neutralisanje neugodnog mirisa tipa (stikovi, kreme, himalajska so, rolon, sprejevi, dezodoransi ... itd). Bez obzira što proizvođači kažu da nema tragova posle upotrebe - ipak ima. Pokušajte da fleke od znoja tretirate što pre sapunom. Dakle, nikako kremastim tečnim sapunima.
Buy now